SPAJANJE PORODICE SKLAPANJE BRAKA Njemacka

Spajanje porodice i Sklapanje braka Njemacka

Pravila za Spajanje porodice ili sklapanje braka Njemacka – Ako ste član porodice državljana treće zemlje (izvan Evropske Unije i ERW Područja), može vam se odobriti boravišna dozvola za uspostavljanje ili održavanje porodične veze.

 

Preduslovi za dobivanje kod postupka “spajanje porodice ili sklapanje braka Njemacka”:

  • da vaš član porodice (kome se spajanje porodice odvija, poznat i kao zakonski staratelj) posjeduje dozvolu boravka,
  • ima dovoljno stambenog prostora i
  • osiguran je život ( u finansijskom smislu).

Koje korake trebate poduzeti da biste spajanje porodice ili sklapanje braka u Njemačkoj?

1: Vaš suprug i vaša djeca podnose zahtjev za boravišnu dozvolu u svrhu spajanja porodice za Njemačku u njemačkoj ambasadi ili konzulatu u vašoj zemlji.

Budući da obrada može potrajati neko vrijeme, molimo vas da se na vrijeme upoznate s dokumentima potrebnim za prijavu i podnesete zahtjev na vrijeme.

2: Ako je vaša porodica stigla u Njemačku, registrirajte članove svoje obitelji u Uredu za registraciju rezidenta i nadležnom uredu za imigraciju.

Da biste to uradili, potrebno je da sskupite pasoše, potvrde o rođenju i venčanju, platne ili poreske potvrde i povodce, a možda i druge dokumente, u zavisnosti od vaše porodične situacije.

Zapošljavanje kod spajanja porodice (doseljenog supružnika)

Dozvola boravka (Aufenthaltstitel) doseljenim članovima porodice daje za pravo stupanje u radni odnos, tj. pravo na rad (propisano članom 27 (5) AufenthG).

Poznavanje njemačkog jezika kod spajanja porodice?

Po pravilu, supružnik imigrant mora dokazati da vlada njemačkim jezikom prije ulaska, kako bi dobio traženu boravišnu dozvolu.

Međutim, postoje izuzeci. Na primjer, supružnici koji se pripremaju za spajanje porodice ne trebaju nužno dokazati poznavanje jezika ako:

a) supružnik koji se već nalazi u SR Njemačkoj poseduje plavu kartu EU,
b) supružnik koji se već nalazi u SR Njemačkoj radi kao visokokvalificirana osoba, istraživač je ili samozaposlena osoba (vlasnik društva), a brak je već bio sklopljen prije nego je supružnik-staratelj svoj centar života premjestio u Njemačku.
c) na osnovu kvalifikacija supružnika-staratelja, postoji samo primjetna potreba za integracijom,
d) supružnik-staratelj posjeduje i državljanstvo Australije, Izraela, Japana, Kanade, Republike Koreje, Novog Zelanda ili Sjedinjenih Američkih Država.
PRAVILNO SPAJANJE PORODICE ILI SKLAPANJE BRAKA

POKRENI POSTUPAK >>

Stand: 21.04.2015,

Quelle: Bundesamt fur Migration und Fluchtlinge

Related Posts