TROŠKOVI PRISTUPANJA TERMINU ZA VIZU

JESTE, jer u sustini termini sami po sebi se ne naplacuju. Medutim, troskovi prilikom pristupanja terminu za razgovoru, odnosno taksa za predaju i kontrolu zahtjeva za vizu se naplacuje po istaknutom cjenovniku zvanicne stranice konzulata i placa se iskljucivo u konvertibilnim markama, licno kod sluzbenika na salteru.
Apsolutno je potrebno obratiti paznju na tacnost unesenih licnih podataka prilikom registracije za termin, jer ukoliko ste unijeli bilo koju stavku pogresno– sluzbenici u Konzulatu nisu duzni vrsiti blagovremene ispravke i kontrolu u ime Vas, te eventualno upozoriti na moguce ucinjene greske pri unosu licnih podataka- tacnije oni to, osim u iznimnim slucajevima, nece niti su duzni uciniti. Ovo za posljedicu moze imati uzaludno vrijeme cekanja na termin nakon obavljene registracije, jer unosom jedne pogresne stavke cete na dan dodjeljenog termina biti vraceni sa razgovora i bit cete u obavezi da ponovno izvrsite registraciju, a vrijeme cekanja ce se anulirati, pa proces ponavljate ispocetka.
Potvrdu o uspjesnoj registraciji / rezervaciji termina cete zaprimiti na Email adresu, u praksi nekoliko minuta nakon registracije, a u sadrzaju poruke cete imati uvid u sljedece podatke koje ste unijeli: Ime i prezime, Broj pasosa, Email adresu (logicki je ukoliko ste zaprimili potvrdu na Email da ste unijeli ovaj podatak tacno), dok ce datum rodjenja nazalost izostati, te kod ove stavke morate obratiti posebnu paznju.

 

STORNIRANJE REZERVISANOG TERMINA // AKTIVNE REGISTRACIJE?

DA, Ovaj postupak je reverzibilan iz razloga sto se korisniku daje mogucnost da eventualno pogresno unesene podatke kod prvobitne namjere zakazivanja termina moze naknadno da ispravi i ponovno unese svoje tacne licne podatke ili pak da stornira termin ukoliko smatra da istom nece moci pristupiti.
NE, Odnosno takav postupak tehnicki nije moguce sprovesti- sto znaci da korisnik nije u mogucnosti da istovremeno konkurise u razlicite 2 kategoriji npr. za „klasicno zaposljavanje“ i za „ausbildung“. Kod registracije termina, mjerodavan je broj licnog dokumenta, koji nakon sto se iskoristi za rezervaciju termina u jednoj kategoriju- automatski biva pohranjen u bazu podataka. Prilikom pokusaja registracije u nekoj drugoj (razlicitoj ili istoj) kategoriji, sistem vrsi provjeru na duplikat, te ukoliko postoji vec aktivna registracija u jednoj kategoriji za taj broj licnog dokumenta, u drugoj kategoriji niste u mogucnosti da konkurisete sve dok ne izvrsite storniranje u prethodnoj kategoriji.
NE, Korisnik zadrzava pravo da iz licnih razloga ili bezrazlozno izvrsi storniranje i ponovnu registraciju. Medutim, ovaj postupak je tehnicki omogucen s ciljem da korisnici u slucaju pogresno unesenih podataka imaju mogucnost da isprave svoje greske pri prvobitnom unosu. Dakle, nije preporucljivo da se bezrazlozno registrujete i stornirate nekoliko puta, jer takav postupak nece izazvati eventualno ubrzanje termina, odnosno umanjiti vrijeme cekanja na termin, pa samim tim ponavljanje takve aktivnosti nema ni smisla, nego samo usporova rad tehnicke podrske u Konzulatu i bespotrebno opterecuje sistem za zakazivanje. Ovo za posljedicu moze imati blokiranje Email adrese korisnika ili neke druge stavke licnih podataka u sistemu za zakazivanje, cime korisnik rizikuje da bude onemogucen kod daljnjih namjera registracije i time sebi moze nanijeti vlastitu stetu.
U Email posti otvorite poruku sa potvrdom uspjesne registracije, zatim kliknite na link plave boje za storniranje termina i u novootvorenom prozoru unesite potvrdni Code. Poruka o uspjesno storniranom terminu ce biti ispisana u novom prozoru, ili ce se pak pojaviti prazno polje. Nakon nekoliko minuta cete takoder, zaprimiti Email obavijest o uspjesnom storniranju.
Termin se po pravilu stornira ukoliko unaprijed znate da necete biti u mogucnosti da istom pristupite, a da biste izbjegli posljedice, krajnji rok koji je predvidjen za to jeste najkasnije 24h prije dodjeljenog termina. Npr, dobili ste obavijest/poziv na termin za dan 22.06.2019 – potrudite se da isti stornirate najkasnije sa danom 21.06.2019, jer ukoliko ne stornirate termin, a na isti se ne pojavite, rizikujete blokadu i nemogucnost za ponovnu registraciju u sistemu u trajanju od 30 dana. Dakle, ukoliko termin za 22.06.2019 ne stornirate blagovremeno, tek biste bili u mogucnosti da ponovnu registraciju izvrsite na dan 22.07.2019
Ucestalo ponavljanje registracije nakon koje se obicno neopravdano ne pojavite na termin, a isti blagovremeno ne stornirate, mozete izazvati trajnu blokadu Email adrese za rezervisanje termina u sistemu za zakazivanje. Takva blokada Email adrese u sistemu se moze okarakterisati kao prevencija od namjerne zloupotrebe ili opstruiranje rada sistema, ili pak zastita od eventualne upotrebe software-a kod zakazivanja termina.

 

PROBLEMI SA EMAIL RACUNOM (EMAIL ACCOUNT)

U tom slucaju pokusajte vratiti vlastiti Account preko opcija za vracanje lozinke- to mozete uciniti preko sigurnosnog pitanja koje ste postavili, dodjeljenom alternativnom Email adresom, ili dodjelom verifikacijskog Coda na broja telefona koji ste unijeli prilikom kreiranja racuna ( ukoliko namjeravate da tek kreirate Email racun u svrhu zakazivanja termina- preporucuje se tzv, 2 Factor Authorization kod broja mobitela, kao prevencija za zastitu, kod gubitka pristupa i za laksu mogucnost vracanja Email Accounta).
Provjerite i ostale foldere Email poste (Spam, Korpu) i obavezno na postavkama provjerite aktivne filtre za prikaz Email poste. Nakon sto iskljucite filtriranje, odnosno ugasite filter koji sluzi za prikaz samo odredjenog dijela poste i sprecava npr, spam ili reklame, odaberite folder „Sva posta“ / „All Messages“ / „Alle Nachrichten“ i iskoristite opciju za pretragu u gornjem komandnom prozoru- gdje cete za pretragu unijeti ili 'Posiljaoca, ili Naslov Poruke, ili Dio teksta poruke'.
Za akciju opozivanja kompletne Email poste iz proteklih 30 dana cete sa servera putem besplatnog servisa u postavkama ukljuciti IMAP/POP3 uslugu i dodjeliti novi vlastiti Email Racun na koji cete izvrsiti prebacivanje(premostavanje) poste. Za svaki slucaj vodite racuna da su Email provideri za oba Accounta kompatibilni (npr. Gmail-Gmail, Outlook- Outlook, itd.), kako biste dobili optimalne rezultate prebacivanja poste izmedu 2 vlastita Email Accounta. Nakon nekoliko minuta, ovisno o volumenu podataka, cete zaprimiti svu postu iz proteklih 30 dana na novokreirani Email Account.